Η Κυκλική Οικονομία αποτελεί τη νέα καινοτόμο προσέγγιση για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και την προώθηση της βιωσιμότητας. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό γραμμικό μοντέλο οικονομίας, που βασίζεται στο μοτίβο ``παραγωγή-κατανάλωση-απόρριψη``, η κυκλική οικονομία επιδιώκει να κλείσει τον κύκλο της παραγωγής και της κατανάλωσης, προάγοντας την επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή, την ανακαίνιση και την ανακύκλωση υλικών και προϊόντων. Αυτή η μεταστροφή έχει τεράστια σημασία τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία και την κοινωνία.
Η Κυκλική Οικονομία έχει κρίσιμη σημασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Μειώνοντας την εξόρυξη πρώτων υλών και την παραγωγή αποβλήτων, συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη διατήρηση των φυσικών πόρων. Επιπλέον, η κυκλική οικονομία μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από εισαγόμενες πρώτες ύλες, ενισχύοντας την οικονομική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών.
Η Κυκλική Οικονομία επίσης ενισχύει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες αναδύονται μέσω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και πρακτικών για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Επιπλέον, η μετάβαση προς την κυκλική οικονομία δημιουργεί νέες πράσινες θέσεις εργασίας.
Για το σκοπό αυτό, το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη Στρατηγική Κυκλικής Οικονομίας, με στόχο να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία και ανταγωνιστικότητα.
Μάλιστα, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων στην ΕΕ, τέθηκε σε ισχύ ένα αναθεωρημένο νομοθετικό πλαίσιο για τα απόβλητα τον Ιούλιο του 2018. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέα φιλόδοξα ποσοστά ανακύκλωσης, αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος των ανακυκλωμένων υλικών, ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και διαχείρισης αποβλήτων.
Σε αυτή τη μη αναστρέψιμη παγκόσμια τάση, η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε πρωτοπορεί, διακρίνεται στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, συμβάλλοντας στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και στην πράσινη μετάβαση της χώρας μας. Όχι μόνο εκπληρώνει στο ακέραιο τους ευρωπαϊκούς στόχους αλλά τους υπερβαίνει και αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στην Κυκλική Οικονομία.
Από αυτή την άποψη είναι πολύ χαρακτηριστική η μελέτη της RDC Environment η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Γαλλικού Οργανισμού Περιβάλλοντος ADEME και καταγράφει τις επιδόσεις των Συλλογικών Συστημάτων Διαχείρισης ΑΛΕ στην Ευρώπη. Συγκρίνοντας την Ελλάδα με τις άλλες 4 πλέον προηγμένες στη διαχείριση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων χώρες, ήτοι το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, επιβεβαιώνει την πρωτιά της χώρας μας στην ΕΕ για την 100% αναγέννηση ΑΛΕ και την υπερκάλυψη του στόχου 70% για το ποσοστό συλλογής των ΑΛΕ. Επιπλέον, τονίζεται πως η επιτυχία αυτή επιτυγχάνεται με το τελικό κόστος επιβάρυνσης του καταναλωτή να είναι συντριπτικά χαμηλότερο από όλες τις υπόλοιπες χώρες.