Τo Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων, παρουσίασε στο studio του myota.gr και του Localtv o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εν.Δι.Α.Λ.Ε κ. Γιώργος Δεληγιώργης εξηγώντας ότι πρόκειται για τον φορέα που ασχολείται με τον συντονισμό όλων των ενεργειών όπως συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και αξιοποίηση των όλων των λιπαντικών ελαίων που παράγονται στην ελληνική επικράτεια. 
Οπως εξηγεί ο κ. Δεληγιώργης στον δημοσιογράφο κ. Χάρη Κουγιουμτζόπουλο στόχος της Εν.Δι.Α.Λ.Ε είναι να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τις επιδόσεις της Ελλάδας στο θέμα της ανακύκλωσης των λιπαντικών ελαίων που τελικά καθίσταται προϊόν διότι υπάρχει η δυνατότητα πλήρους ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

Η Εν.Δι.Α.Λ.Ε έχει καταφέρει να κάνει την Ελλάδα πρώτη χώρα στην ανακύκλωση λιπαντικών στην Ευρώπη με 100% ανακύκλωση και να συζητάει ως πρωτοπόρα στα διεθνή φορά, ενώ όταν ξεκίνησε την λειτουργία της η ανακύκλωση λιπαντικών στην Ελλάδα βρισκόταν μόλις στο 5%. 

Η ανακύκλωση λιπαντικών είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς όπως εξηγεί ο κ. Δεληγιώργης, αν δεν πάνε στην ανακύκλωση τα λιπαντικά θα καταλήξουν είτε στην παράνομη καύση με την έκλυση τεράστιων ποσοτήτων επικίνδυνων τοξικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, είτε θα καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Ο πρόεδρος της Εν.Δι.Α.Λ.Ε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένα λίτρο λιπαντικού αν πέσει στην επιφάνεια σε μια ήρεμη θάλασσα ή μια λίμνη, μπορεί να καλύψει επιφάνεια, όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο με αποτέλεσμα τον θάνατο οποιουδήποτε έμβιου όντος που βρίσκεται από κάτω.
Ετσι η Εν.Δι.Α.Λ.Ε έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους λιπαντικών ελαίων στην ανακύκλωση, με ανάλογα τεράστιο περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα.
Με το παραγόμενο όμως προϊόν της ανακύκλωσης υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος αφού ως προϊόν επαναχρησιμοποιείται και ταυτόχρονα εξοικονομούνται και τεράστια ποσά που θα έπρεπε να εισάγουμε για την χρήση λιπαντικών ελαίων.

Τέλος ο κ. Δεληγιώργης σημειώνει ότι υποχρέωση να εξασφαλίζει διοχέτευση στην ανακύκλωση έχει οποιοσδήποτε διαθέτει λιπαντικά έλαια στην αγορά όπως συνεργεία πρατήρια κλπ. Ενα δίκτυο ειδικών αδειοδοτημένων συλλεκτών τα οδηγούν σε εγκαταστάσεις οι οποίες τα ανακυκλώνουν. Η Εν.Δι.Α.Λ.Ε έρχεται να συντονίσει όλη αυτή τη διαδικασία και να εξασφαλίσει ότι όλα τα λιπαντικά έλαια θα καταλήξουν στην ανακύκλωση.