του Δημήτρη Μπαλή

Ενδεχομένως οι περισσότεροι να θεωρούν ότι η Ελλάδα στο θέμα της ανακύκλωσης, γενικώς, υστερεί σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και δεν έχουν άδικο, γνωρίζοντας ότι ακόμα λειτουργούν παράνομες χωματερές και το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων έχει πολλά προβλήματα. Ωστόσο βήματα προόδου γίνονται και μάλιστα είναι σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί σε ορισμένους τομείς η χώρα μας να είναι ουραγός των εξελίξεων στην Ευρώπη, εντούτοις υπάρχουν και τομείς που αριστεύει

 

Πάντως, σε άλλους τομείς ανακύκλωσης, τα βήματα προόδου είναι άλματα, εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα στα ελαστικά, όπου η ανακύκλωση ξεπερνά το 95%, με τα ανακυκλούμενα υλικά να χρησιμοποιούνται για ταρτάν γηπέδων, πλαστικά κολονάκια κ.α. Στα αυτοκίνητα η ανακύκλωση, από αυτά που είτε παραδίδονται από τους ιδιοκτήτες τους, είτε περισυλλέγονται από δήμους και Περιφέρειες, είναι επίσης στον απόλυτο βαθμό. Βέβαια, παντού στην Ελλάδα βρίσκονται διάσπαρτα κουφάρια αυτοκινήτων, με ευθύνη των κατόχων τους που δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί σε αυτή τη σοβαρή διαδικασία ανακύκλωσης. Έχει ευθύνη και το κράτος που δεν επιβάλλει ποινές και που δεν τα περισυλλέγει αυτόκλητα.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος τομέας, αυτός των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, για τον οποίο η χώρα μας πρέπει να είναι υπερήφανη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων ΑΕ (ΕΝΔΙΑΛΕ), Γιώργος Δεληγιώργης, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, από το 2 εξάμηνο του 2004 το σύστημα έχει συλλέξει 363.000 τόνους αποβλήτων, ανακυκλώνοντας το 100% των αποβλήτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο 33% του κοινοτικού μέσου όρου.

«Καταφέραμε όχι μόνο να επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από το ελληνικό Κράτος, αλλά και να τους ξεπεράσουμε. Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα πρωτοπορεί στη συλλογή και ανακύκλωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευελπιστούμε η συλλογική αυτή προσπάθεια να δημιουργήσει ή και να ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση στους εμπλεκόμενους φορείς και να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία, η ναυτιλία, κ.α.,» ανέφερε ο Γιώργος Δεληγιώργης

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση «Περιβαλλοντικά Βραβεία 2017» που διοργάνωσε η ΕΝΔΙΑΛΕ προκειμένου να βραβεύσει αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και συνεργεία για τη συνεισφορά τους στην ορθή διαχείριση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Ευάγγελος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο Ανάργυρος Κουζής, προϊστάμενος του Τμήματος Εγκαταστάσεων Εξυπηρέτησης Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο Δημήτρης Πάτσιος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου, ο Δημήτρης Κονταξής, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης, ο Νίκος Χρυσόγελος, η Κάτια Λαζαρίδη και ο Ιωάννης Αγαπητίδης πρώην πρόεδροι του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ο καθηγητής του ΕΜΠ Φανούριος Ζαννίκος και ο Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.